Om moderna museet

Moderna Museet Stockholm

Beläget på Skeppsholmen i centrala Stockholm är Moderna Museet ett av Sveriges viktigaste museer för modern och samtida konst. Museet öppnade år 1958 i den Kungliga Nationalstadsparken och är inhyst i exercishuset. Sedan år 2009 finns en filial belägen i John Smedbergs elektricitetsverk i Malmö som visar utvalda verk från samlingen som sträcker sig över tusentals verk från några av de senaste två århundradenas mest inflytelserika konstnärer.

Moderna Museet är ett centralmuseum som står under kulturdepartementets förvaltning och har som uppdrag att samla och visa konst producerad från 1900-talet och framåt samt att främja internationella kontakter genom samarbeten med utländska konstinstitutioner. Detta sker bland annat i form av att museet regelbundet står som värd för turnerande konstutställningar och är kurator för Sveriges deltagande i internationella konstbiennaler.

Bland konstnärerna som har en fast plats i museets permanenta utställning som sträcker sig från mitten av 1800-talet fram till idag hittas internationella namn och storheter som Warhol, Picasso, Tanning, Saint Phalle och Matisse. Museet är dessutom stolta förvaltare av de flesta av den svenska konstnären Öyvind Fahlströms verk. Utanför museet i Stockholm finns en vacker park som visar många av skulptören Saint Phalles verk.

Att ta sig till museet i Stockholm är enkelt och tar till fots endast cirka 10 minuter från Kungsträdgården. I Malmö ligger museet ungefär tio minuters gångväg från centralstationen. Som ett av Sveriges största museer har de gott om både internationella och inhemska besökare. I Stockholm runt 500 000 om året och i Malmö ungefär 100 000.

Museerna har i regel öppet både på vardagar och helger och i anslutning till de huvudsakliga verksamheterna har båda museerna välsorterade butiker. Här finns ett brett utbud av exklusiv litteratur och annan memorabilia som har att göra med modern konst och samtida estetiska uttryck. Både huvudmuseet och filialen i Malmö har utöver det caféer.

För den som vill sätta verken i en kontext och komma ännu närmare konsten finns möjligheten att boka guidade visningar. Det finns att få på en mängd olika språk och pågår i ungefär 45-60 minuter.